Το μέλι ως αντιμικροβιακό προϊόν
Εκτός από όλες τις άλλες ευεγερτικές ιδιότητες του μελιού για την υγεία μας, πρόσφατα μια έρευνα το συνέδεσε με αντιμικροβιακή δράση κατά των υπεύθυνων μικροβίων για νόσους του περιοδοντίου.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές εξέτασαν και συνέκριναν την αντιβακτηριδιακή δράση του μελιού με την αντίστοιχη δράση της 0.2% χλωρεξιδίνης κατά κάποιων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας. Στην έρευνα συμμετείχαν 66 εθελοντές ηλικίας 20-24 χρόνων και οι δείκτες πλάκας αυτών εξετάστηκαν την πρώτη και την τέταρτη ημέρα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι πλύσεις “μελιού” μπόρεσαν να αναστείλουν την ανάπτυξη των 6 εξετασθέντων μικροβίων της στοματικής κοιλότητας στο εργαστήριο και επίσης τόσο οι πλύσεις “μελιού”, όπως και οι πλύσεις χλωρεξιδίνης ελάττωσαν το σχηματισμό μικροβιακής πλάκας στο στόμα.
Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε την περίληψη του άρθρου: www.joponline.org/doi/abs/10.1902/jop.2012.110461.