Εσύ βουρτσίζεις σωστά τα δόντια σου;
Μάθε τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
- Λάθος τεχνική
Ναι, σωστά διάβασες. Ακόμα και το βούρτσισμα των δοντιών θέλει την τεχνική του. Μην επηρεάζεσαι από τις διαφημίσεις που δείχνουν νέα μοντέλα να βουρτσίζουν τα δόντια τους χρησιμοποιώντας την οδοντόβουρτσα με οριζόντια φορά.
Για να πετύχεις το τέλειο βούρτσισμα, χρειάζεται να κρατάς την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και να βουρτσίζεις τα δόντια σου με απαλές κυκλικές κινήσεις, φροντίζοντας κάθε δόντι ξεχωριστά. Φυσικά, μην ξεχνάς τα ούλα σου. Πρέπει να κάνεις ένα απαλό μασάζ στη γραμμή των ούλων με την οδοντόβουρτσα κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος και ακόμα καλύτερα να ζητήσεις από τον οδοντίατρό σου να σου δείξει την τεχνική Bass, με την οποία μπορείς να απομακρύνεις την οδοντική πλάκα μέσα από τα ούλα.
- Υπερβολική πίεση στα δόντια
Τα δόντια σου θέλουν “φροντίδα και proderm”. Όταν πιέζεις με δύναμη την οδοντόβουρτσα στα δόντια σου μπορεί να τραυματίσεις τα ούλα σου, αλλά και να καταστρέψεις το σμάλτο των δοντιών.
Χρειάζονται απαλές κινήσεις για να καθαρίσουν. Χωρίς πίεση, χωρίς άγχος. Κι αν δεν το ξέρεις ακόμα, υπάρχουν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με αισθητήρα πίεσης που σε προειδοποιούν κάθε φορά που ασκείς υπερβολική πίεση στην οδοντοστοιχία σου.
Μην ξεχνάς να συμβουλεύεσαι τον οδοντίατρό σου για τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζεις τα δόντια σου ανάλογα με τις ανάγκες τους.
- Βούρτσισμα εξπρές
Λίγο που βιάζεσαι πρωί πρωί να φύγεις από το σπίτι, λίγο που νυστάζεις το βράδυ και δεν βλέπεις την ώρα να προσγειωθείς στο κρεβάτι, τα δόντια σου έχουν την προσοχή σου μόνο για λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε βούρτσισμα. Δεν είναι αρκετό!
Κάθε βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά. Γιατί τόση ώρα; Μην ξεχνάς ότι πρέπει να φροντίζεις κάθε δόντι ξεχωριστά για να αφαιρέσεις αποτελεσματικά τα μικρόβια και να δώσεις χρόνο στο φθόριο της οδοντόκρεμας να δράσει.
Αν σκεφτείς ότι έχεις 32 δόντια (εκτός αν έχεις κάτι λιγότερο από 32 λόγω απρόσμενων καταστάσεων) πρέπει να αφιερώσεις περίπου 4-6 δευτερόλεπτα βουρτσίσματος σε κάθε δόντι! Νομίζω το αξίζουν με τόση ταλαιπωρία που τραβάνε καθημερινά, δεν νομίζεις;
- Δεν καθαρίζεις τη γλώσσα σου
Μην μου πεις ότι το ακούς πρώτη φορά! Στο στόμα σου ζουν εκατομμύρια μικρόβια τα οποία συσσωρεύονται όχι μόνο στα δόντια και στα ούλα αλλά και στις σχισμές της γλώσσας. Στο 80% των περιπτώσεων, τα μικρόβια που υπάρχουν στη γλώσσα προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.
Για να καθαρίσεις τη γλώσσα σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν καθαριστή γλώσσας ή μια οδοντόβουρτσα αλλά ποτέ την ίδια οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείς για τα δόντια σου! Τα μικρόβια που ζουν στη γλώσσα είναι διαφορετικά από αυτά στα δόντια και δεν θέλουμε να μεταφέρουμε και άλλα μικρόβια στα δόντια μας!!
- Έχεις την ίδια οδοντόβουρτσα για πολύ καιρό
Ο γενικός κανόνας λέει ότι πρέπει να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου όταν οι ίνες έχουν φθαρεί και γυρίζουν προς τα έξω. Αυτό βέβαια μπορεί να συμβεί σε ένα μήνα ή σε ένα χρόνο. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να προσέξεις γιατί μάλλον ασκείς μεγάλη πίεση στα δόντια σου. Στη δεύτερη, μάλλον δεν τα πλένεις αρκετά συχνά!
Για καλό και για κακό, φρόντισε να αλλάζεις την οδοντόβουρτσά σου κάθε 3 μήνες (ένας εύκολος τρόπος να το θυμάσαι είναι να την αλλάζεις όταν αλλάζει και η εποχή!!). Αν την χρησιμοποιείς παραπάνω, αναπτύσσονται μικρόβια τα οποία μεταφέρονται στο στόμα σου σε κάθε βούρτσισμα. Δεν θέλεις να πλένεις με μικρόβια τα δόντια σου, σωστά;
Και 2 extra tips :
- Μετά την ανάρρωση από ασθένεια, δεν θα ήταν κακή ιδέα να αλλάξεις και πάλι οδοντόβουρτσα.
- Η οδοντόβουρτσα είναι μόνο δική μας – δεν τη δανείζουμε, δεν τη χαρίζουμε.. το «πάρε Πασά μου την οδοντόβουρτσα μου» … είναι μύθος!