Τι συμβαίνει όταν τρίζεις τα δόντια σου στον ύπνο;
Το έντονο τρίξιμο στα δόντια ονομάζεται βρουξισμός ή βρυγμός και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα: από καταστροφή των δοντιών μέχρι και αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου καθώς και ισχυρούς πονοκεφάλους. Η πίεση που ασκούμε στα δόντια μας όταν τα τρίζουμε είναι 10 φορές μεγαλύτερη από όταν μασάμε και αν γίνεται για μεγάλα και τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να έχει ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην οδοντοστοιχία μας αλλά και στην εμφάνισή μας.
Το κακό είναι ότι μπορεί να τρίζουμε τα δόντια μας επί 40 λεπτά για κάθε ώρα που κοιμόμαστε. Αν αυτό γίνεται κάθε νύχτα, μπορεί να προκαλέσουμε μόνιμη βλάβη του σαγονιού, πονοκέφαλο, έντονους πόνους στην κροταφογναθική άρθρωση, αλλά και προβλήματα στην ακοή. Και το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τρίζουμε τα δόντια μας, εκτός και αν μας ακούσει κάποιος να το κάνουμε ή το παρατηρήσει ο οδοντίατρός μας.
Πιθανότατα όλοι το έχουμε κάνει ως έναν βαθμό και η ακριβής του αιτία του δεν είναι γνωστή. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι κάποιες καταστάσεις επιδεινώνουν τον ήδη υπάρχοντα βρυγμό. Μια τέτοια κατάσταση είναι το έντονο άγχος της σύγχρονης καθημερινότητας. Επιπλέον οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες και η κακή σύγκλειση των πάνω και κάτω δοντιών μπορούν και αυτές να χειροτερεύσουν την κακή αυτή συνήθεια. Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβληθούμε, γιατί το στρες όπως είπαμε, μόνο να χειροτερεύσει τα πράγματα γίνεται. Από τι στιγμή που το αντιληφθούμε, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρο μας για εκτίμηση του προβλήματος και διόρθωση των οδοντιατρικών ζητημάτων που μπορούν να τον προκαλούν. Έπειτα ο οδοντίατρος θα κατασκευάσει έναν ειδικό νάρθηκα για τον βρυγμό που θα πρέπει να φοράμε το βράδυ. Ο νάρθηκας αυτός όχι μόνο προστατεύει τα δόντια από αποτριβή, αλλά μπορεί να βοηθήσει και με τους πόνους σε άρθρωση και μύες καθώς και τους πονοκεφάλους που προκαλεί ο βρυγμός. Και οπωσδήποτε η χαλάρωση και η μείωση του στρες έχουν πάντα θετικό αντίκτυπο.