Συχνές Ερωτήσεις – Εμφυτεύματα

Συχνές Ερωτήσεις για εμφυτεύματα

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένα μέσο αποκατάστασης ελλειπόντων δοντιών , το πιο σύγχρονο αυτήν τη στιγμή στον χώρο της οδοντιατρικής. Μοιάζουν με τεχνητές ρίζες δοντιών και είναι από ένα απολύτως βιοσυμβατό μέταλλο το τιτάνιο. Πάνω σε αυτά στηρίζονται έπειτα στεφάνες, γέφυρες, και οδοντοστοιχίες με παρόμοιο τρόπο όπως πάνω από τα φυσικά δόντια.

Ο κλασσικός τρόπος αποκατάστασης σε περίπτωση που λείπει κάποιο δόντι ήταν μέχρι πρότινος η κατασκευή μιας γέφυράς. Η διαδικασία με απλά λόγια έχει ως εξής: τροχίζονται τα διπλανά δόντια και συγκολλείται μια μονοκόμματη εργασία τριών τεμαχίων που εδράζεται στα τροχισμένα δόντια και έχει ένα ενδιάμεσο δόντι από μεταλλοπορσελάνη συνήθως, ανάμεσα στα δύο φυσικά.

Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο τροχισμός των υγιών κατά τα άλλα δοντιών. Με τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια , καθώς τοποθετείται μια τεχνητή ρίζα από τιτάνιο εκεί που κάποτε ήταν το φυσικό δόντι. Άρα στην ερώτηση τι είναι καλύτερο να βάλει κανείς σε περίπτωση που του λείπει κάποιο δόντι η απάντηση είναι προφανής. Το καλύτερο είναι η αποκατάσταση με εμφύτευμα. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ο απαραίτητος κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος από τον ειδικό ο οποίος θα αποφασίσει και το κατά πόσο η περιοχή χωρίς δόντι μπορεί να δεχθεί εμφύτευμα. Η απάντηση σε αυτό μπορεί να δοθεί μόνο από εξατομικευμένη εξέταση για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Μια περίπτωση όπου θεωρητικά η αποκατάσταση με εμφυτεύματα δεν αποτελεί την ιδανική λύση είναι τα διπλανά δόντια να μην είναι υγιή και να χρειάζονται ούτως ή άλλως τροχισμό και θήκες. Τότε το να τοποθετηθεί μια γέφυρα 3 τεμαχίων αντί για 2 μεμονωμένες στεφάνες και ένα εμφύτευμα είναι μάλλον η ενδεικνυόμενη θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος-όφελος.

Ναι οι καπνιστές μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (άνω του 90%). Θα πρέπει ωστόσο να ενημερώσουμε τους φίλους καπνιστές ότι αν ήταν να συγκρίνουμε τα ποσοστά επιτυχίας ανάμεσα σε μια ομάδα καπνιστών και σε μια ομάδα μη καπνιστών θα βλέπαμε πιο πολλές αποτυχίες στους καπνιστές παρόλο τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας και στις δύο ομάδες.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τοποθέτηση εμφυτευμάτων δεν παύει να αποτελεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Και όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και με τα εμφυτεύματα το κάπνισμα μπορεί να καθυστερήσει την επούλωση του τραύματος. Ιδανικά λοιπόν οι καπνιστές θα πρέπει, αν όχι να διακόψουν, τουλάχιστον να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό το κάπνισμα για τις πρώτες μετεγχειρητικές εβδομάδες.

Τα ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων είναι εξαιρετικά υψηλά ( στις πιο πολλές περιπτώσεις αγγίζουν το 100%). Αυτό βέβαια προϋποθέτει τον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο καθώς και την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα. Το να χαθεί ένα εμφύτευμα (να μην οστεοενσωματωθεί δηλαδή ή όπως συχνά ακούμε να λέει ο κόσμος να το απορρίψει ο οργανισμός) είναι κάτι πολύ σπάνιο και έχει συνήθως να κάνει με μόλυνση ή λαθεμένους χειρισμούς πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Όλα αυτά συνήθως μπορούν να αποφευχθούν όταν η θεραπεία με εμφυτεύματα προσφέρεται από εξειδικευμένο προσωπικό.

Αυτό που δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε είναι ότι μετά την τοποθέτηση του ένα εμφύτευμα είναι σαν ένα δικό μας δόντι, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να χρήζει και της αντίστοιχης φροντίδας.

Τα εμφυτεύματα δεν είναι μηχανήματα για να έρχονται με εγγύηση αν και οι πλέον αναγνωρισμένες εταιρείες εμφυτευμάτων δέχονται να αντικαταστήσουν συνήθως χωρίς κόστος ένα εμφύτευμα στην πολύ σπάνια περίπτωση που δεν οστεοενσωματώθηκε. Η πιθανότητα ωστόσο να συμβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά μικρή εφόσον πάντα η όλη διαδικασία γίνει από γνώστες και όχι από τυχάρπαστους.

Τα εμφυτεύματα πάντως ,πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η οδοντιατρική επιστήμη και ότι καλύτερο μετά τα φυσικά δόντια και προορίζονται για μια ζωή. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν και την κατάλληλη φροντίδα τόσο από τους επαγγελματίες (με ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχους και καθαρισμούς) όσο και από τους ίδιους τους φέροντες εμφυτεύματα (με φροντίδα για τη στοματική υγιεινή).

Είναι σημαντικό ειδικά εκείνοι οι ασθενείς που έχασαν τα φυσικά τους δόντια από περιοδοντίτιδα, να καταλάβουν ότι με τα εμφυτεύματα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία από την αρχή και να τα φροντίζουν με πολύ καλύτερο τρόπο από αυτόν που φρόντιζαν τα δικά τους δόντια. Και αυτό γιατί τα εμφυτεύματα αν και δεν τερηδονίζονται (δεν «χαλάνε») όπως τα φυσικά δόντια μπορεί να προσβληθούν από ασθένειες αντίστοιχες της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας και επίσης οι θήκες πάνω από τα εμφυτεύματα μπορούν να υποστούν φθορά αντίστοιχη με τις θήκες πάνω από φυσικά δόντια και να χρήζουν επιδιόρθωσης.

Πράγματι υπάρχουν φθηνά και ακριβά εμφυτεύματα που έως ένα βαθμό δικαιολογεί και το εύρος των τιμών που κυκλοφορούν στην οδοντιατρική αγορά. Σχεδόν όλα τα εμφυτεύματα που κυκλοφορούν είναι μεν από τιτάνιο (το πλέον βιοσυμβατό μέταλλο) και οι διαφορές τους αφορούν ως επί το πλείστον στη μικρο και μακροδομή τους και στον τρόπο σύνδεσης τους με το διαβλενογόνιο κολόβωμα (το κομμάτι δηλαδή εκείνο που εξέχει από τα ούλα και πάνω στο οποίο θα καθίσει η στεφάνη).

Δεν έχουν όμως όλα τα εμφυτεύματα την ίδια μακροχρόνια παρουσία στον οδοντιατρικό χώρο και ούτε την ίδια βιβλιογραφική υποστήριξη. Στην ιατρική και οδοντιατρική επιστήμη προκειμένου να είναι κάτι ασφαλές και ωφέλιμο θα πρέπει να πιστοποιηθεί μέσα από μια σειρά μελετών και ερευνών που εγκαθιδρύουν την επιτυχία του. Συνήθως τα λεγόμενα φθηνά εμφυτεύματα δεν έχουν την απαιτούμενη μακροχρόνια παρουσία και βιβλιογραφική υποστήριξη και προκειμένου να προσελκύσουν τους αγοραστές, ρίχνουν την τιμή βγάζοντας στην αγορά ένα προϊόν που δεν είναι δοκιμασμένο στο χρόνο. Για να προστατευτεί κάποιος ενδιαφερόμενος από τέτοιες κακοτοπιές το πρώτο που έχει να κάνει είναι να ρωτήσει το γιατρό του για το τι είδους εμφυτεύματα χρησιμοποιεί και να τα κοιτάξει στο διαδίκτυο. Όλες οι αναγνωρισμένες εταιρείες εμφυτευμάτων προσφέρουν επίσης και πιστοποιητικό γνησιότητας το οποίο ο ασθενής έχει το δικαίωμα να ζητήσει από το γιατρό του.

Η θεραπεία με εμφυτεύματα προσφέρεται συνήθως από μια ομάδα γιατρών, το χειρουργό που θα τοποθετήσει τα εμφυτεύματα και τον οδοντίατρο ή ειδικό προσθετολόγο που θα τα αποκαταστήσει με προσθετική εργασία.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα συνδέονται πολύ στενά με το κόκαλο και τα ούλα (περιοδόντιο). Ο περιοδοντολόγος, ως ο ειδικός στην περιοχή αυτή, είναι ο πιο κατάλληλος για την επέμβαση τοποθέτησης των εμφυτευμάτων. Ο περιοδοντολόγος θα συνεργαστεί στενά με τον οδοντίατρο από την αρχή, προκειμένου να αποφασίσουν για την πλέον κατάλληλη θέση τοποθέτησης, η οποία εξαρτάται από παράγοντες όπως το υπάρχον κόκαλο και η κατάσταση των ούλων.

Η χειρουργική επέμβαση τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι συνήθως μια εξωνοσοκομειακή επέμβαση ρουτίνας που γίνεται στο χώρο ενός κατάλληλα εξοπλισμένου ιατρείου με τοπική αναισθησία.

Περιπτώσεις που να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και γενική αναισθησία απαντώνται εξαιρετικά σπάνια και αφορούν κυρίως σε ασθενείς με πολύ σοβαρά προβλήματα γενικής υγείας ή σε κάποιες περιπτώσεις τόσο απορροφημένου οστού, που η ανάπλαση του απαιτεί λήψη μοσχεύματος από εξωστοματική περιοχή.

Μια επέμβαση εμφυτευμάτων είναι μια επέμβαση με τοπική αναισθησία, εξωνοσοκομειακή μετά από την οποία μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας την επόμενη μέρα.

Θα πρέπει να έχετε όμως κατά νου ότι τις πρώτες 3 μέρες μετά την επέμβαση αναμένεται οίδημα (πρήξιμο) εμφανές εξωτερικά, το οποίο αν και εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό μπορεί να σας ενοχλήσει αισθητικά ειδικά αν η εργασία σας έχει να κάνει με επαφή με κόσμο. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις εκτός από οίδημα, μπορεί να υπάρξουν και εξωτερικοί μώλωπες. Αυτό και πάλι δεν είναι καθόλου ανησυχητικό. Αποτελεί μέρος της φυσιολογικής επούλωσης και αντίδρασης του οργανισμού. Αν ωστόσο κάποιος κρίνει ότι το αισθητικό κομμάτι θα επηρεάσει την εργασία του, μπορεί είτε να ληφθεί κάποια άδεια ή να προγραμματιστεί η επέμβαση πριν από κάποια αργία ή σαββατοκύριακο.

Όσον αφορά στο φαγητό, μετά την επέμβαση και για την πρώτη εβδομάδα ο γιατρός θα σας συστήσει λήψη μαλακής τροφής και σε θερμοκρασία χλιαρή. Τροφές σκληρές και τραγανές όπως ξηροί καρποί, παξιμάδια, σκληρό κρέας κλπ αλλά και καυτά φαγητά δεν θα πρέπει να καταναλώνονται.

Σε καμία περίπτωση δεν θυσιάζουμε τα δικά μας φυσικά δόντια για λόγους καθαρά αισθητικής. Τα εμφυτεύματα μπορεί να είναι η πλέον σύγχρονη και πιο ενδεδειγμένη τεχνική αποκατάστασης αλλά μόνο στην περίπτωση που λείπουν τα φυσικά δόντια ή που αυτά δεν μπορούν να σωθούν.

Όταν το χαμόγελό σας δεν σας ικανοποιεί ενδεχομένως να υπάρχουν λύσεις όπως ορθοδοντική, όψεις πορσελάνης, ουλικά μοσχεύματα που να δύνανται να το διορθώσουν. Την απάντηση μπορεί να τη δώσει μόνο μια εξατομικευμένη εξέταση από κάποιον ειδικό.

Ρωτήστε και εσείς την ειδικό

Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία που αφορά τα εμφυτεύματα, μη διστάσετε να μας την υποβάλετε, χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα.

    Φόρμα Επικοινωνίας

    Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν έχετε οποιαδήποτε απορία!

    el