Ξηροστομία: ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα

13-11-12

Η ξηροστομία (δηλαδή πολύ απλά η αίσθηση στεγνού και ξηρού στόματος) είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση. Άνθρωποι που πάσχουν από ξηροστομία δυσκολεύονται πολύ στη μάσηση και την κατάποση και πολύ συχνά βιώνουν διαταραχές και  στην αίσθηση της γεύσης. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έλλειψη σάλιου που συνεπάγεται η ξηροστομία μπορεί να προκάλέσει τερηδόνες στα δόντια και περιοδοντίτιδα. Και αυτό γιατί το σάλιο παίζει ρόλο στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Συμβουλές για ασθενείς με ξηροστομία

1)Πίνετε πολύ νερό.

2)Φροντίστε ο αέρας που αναπνέετε να μην είναι ξηρός ειδικά την νύχτα. Άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα και όχι την μύτη, βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ξηροστομίας. Αν ο λόγος που αναπνέετε από το στόμα είναι γιατί η μύτη σας είναι βουλωμένη, ίσως να βοηθηθείτε από κάποιο ρινικό αποσυμφορητικό. Ένας υγραντήρας στο δωμάτιο που κοιμάστε μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατάσταση, ειδικά αν μένετε σε ξηρά κλίματα.

3)Κάποια φάρμακα  με αντιχολινεργική δράση ενοχοποιούνται επίσης για ξηροστομία. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι τα αντιισταμινικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά και κάποια φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με νόσο του Parkinson, σε ασθενείς με χρόνια βρογχίτιδα και σε ασθενείς με προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Αν παίρνετε ή νομίζετε πως παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας αν μπορείτε να το αλλάξετε με κάποιο άλλο.

4)Κάποιες ασθένειες είναι επίσης δυνατόν να προκαλέσουν ξηροστομία όπως στοματικές μυκητιάσεις, σύνδρομο  Sjogren και σακχαρώδης διαβήτης. Ζητήστε από το γιατρό σας να εξετάσει το ενδεχόμενο να πάσχετε από κάποια από αυτές, σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη.

5)Στην περίπτωση  που δεν μπορείτε να διορθώσετε την αιτία που προκαλεί την ξηροστομία, μπορείτε να διορθώσετε την δυσανεξία που σας προκαλεί. Αυτό θα το πετύχετε μασώντας τσίχλα χωρίς ζάχαρη και πιπιλώντας καραμέλες χωρίς ζάχαρη. Και στις δύο περιπτώσεις οι σιαλογόνοι αδένες διεγείρονται και εκκρίνουν σάλιο. Αποφεύγετε να τρώτε  πολύ  καυτερά φαγητά. Αποφεύγετε επίσης να πίνετε αλκοόλ και καφέ που προκαλούν μεγαλύτερη ξηροστομία. Ζητήστε από τον οδοντίατρο να σας προτείνει συγκεκριμένα διαλύματα και οδοντόκρεμες που βοηθούν στην περίπτωση ξηροστομίας και το σημαντικότερο δεν επιβαρύνουν την  αίσθηση ξηρότητας, όπως άλλα. Μπορείτε τέλος να δοκιμάσετε σκευάσματα τεχνητού σάλιου τα οποία υγραίνουν την στοματική κοιλότητα και το λαιμό και βοηθούν λίγο την κατάσταση αν και δεν έχουν την ίδια σύσταση με το δικό σας σάλιο.

6)Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας τακτικά, ώστε να προλάβετε δυσάρεστες καταστάσεις που προκαλούνται από την ξηροστομία όπως αυξημένος δείκτης τερηδόνας και περιοδοντίτιδας  λόγω της μειωμένης ροής σάλιου.