Βούρτσισμα - Οδοντόβουρτσα

- Η οδοντόβουρτσα να είναι πάντα μαλακή ή μέτρια, με μικρή σχετικά κεφαλή και επίπεδους θυσάνους.
- Αν είναι ηλεκτρική, η κεφαλή να είναι πάντα στρογγυλή.
- Το βούρτσισμα γίνεται υποχρεωτικά πρωί - βράδυ ασχέτως αν έχουμε φάει ή όχι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Ξεκινάμε πάντα με μια σειρά ώστε να μη ξεχνάμε δόντια ενδιάμεσα.
- Καθαρίζουμε τις μέσα και τις έξω επιφάνειες των δοντιών καθώς και τις μασητικές.
- Κρατάμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45μοιρών ( ή πιο απλά πλαγιαστά με τρόπο ώστε οι άκρες των τριχών να δείχνουν τη γραμμή των ούλων). Η μισή οδοντόβουρτσα να είναι πάνω στα δόντια και η άλλη μισή πάνω στα ούλα. Με ελαφριά πίεση κρατάμε την οδοντόβουρτσα και κάνουμε μια δόνηση στο ίδιο σημείο, μετρώντας ως το δέκα. Στη συνέχεια σκουπίζουμε προς τα κάτω για την άνω γνάθο και προς τα πάνω για την κάτω γνάθο. Φροντίζουμε ώστε όλη η επιφάνεια της οδοντόβουρτσας να έρχεται σε επαφή με τα δόντια καλά. Προχωράμε ανά 2 δόντια.
- Ειδικά για τα πρόσθια εσωτερικά άνω και κάτω, κρατάμε την οδοντόβουρτσα όρθια και προχωράμε ένα ένα δόντι.
- Προσοχή δεν ξεχνάμε τις μασητικές επιφάνειες.
- Σε περιπτώσεις  με πολλαπλές υφιζήσεις στα ούλα και διαβρώσεις στους αυχένες των δοντιών, η παραπάνω τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να μην είναι η ενδεικνυόμενη. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας αν μπορείτε να χρησιμοποιέιτε την εν λόγω τεχνική, αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ασθενών.
- Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει διαφορετικό τρόπο χρήσης. Με την άκρη των θυσάνων ερχόμαστε σε επαφή με τα ούλα και δουλεύουμε ένα ένα δόντι ξεχωριστά. Είναι αντίστοιχης αξίας με κανονική οδοντόβουρτσα (δεν υπερτερεί). Την προτείνουμε οπωσδήποτε σε άτομα με κινητικές δυσχέρειες.