Χειρουργική Τοποθέτηση

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι συνήθως μια απλή επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Κατά την διάρκεια της επέμβασης ο ασθενής δεν αισθάνεται ενόχληση λόγω της νάρκωσης, ενώ μετά, τα παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που χορηγούνται από τον γιατρό του,  έχουν επαρκή δράση, ώστε να μην πονάει. Σίγουρα πάντως θα υπάρξει μετεγχειρητικό οίδημα (πρήξιμο), κάτι τελείως αναμενόμενο, το οποίο θα αρχίσει να υποχωρεί μετά την δεύτερη ή τρίτη μέρα.

Η διαδικασία τοποθέτησης με απλά λόγια έχει ως εξής: γίνεται μια τομή στα ούλα και μετά με ειδικά μηχανοκίνητα τρυπανάκια δημιουργείται μια οπή στο κόκαλο όπου στη συνέχεια τοποθετείται το εμφύτευμα. Η οπή αυτή αντιστοιχεί σε μέγεθος με τη ρίζα του δοντιού που προϋπήρχε. Η τομή έπειτα ράβεται κλείνοντας τελείως το εμφύτευμα ή αφήνοντας μια εξωτερική βίδα επούλωσης εκτεθειμένη. Το αν το εμφύτευμα θα κρυφτεί πλήρως ή όχι θα το αποφασίσει ο χειρουργός βασιζόμενος στην ποιότητα του οστού. Σε περίπτωση που το εμφύτευμα καλυφθεί πλήρως κάτω από τα ούλα, θα πρέπει να αποκαλυφθεί σε δεύτερο χρόνο (συνήθως 2 έως 4 μήνες μετά).

Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφίες από δύο περιστατικά που δείχνουν την κλινική εικόνα πριν τα εμφυτεύματα, την ακτινογραφία την ημέρα της τοποθέτησης και την κλινική εικόνα με τις βίδες επούλωσης πάνω στα εμφυτεύματα.