Είχα κάνει μια θεραπεία περιοδοντίτιδας πριν από κάποια χρόνια, αλλά τώρα έχω ξανά πρόβλημα και έχω απογοητευτεί. Τελικά η ασθένεια αυτή δεν θεραπεύεται ποτέ;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά την θεραπεία της περιοδοντίτιδας πρέπει να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα συντήρησης που θα περιλαμβάνει επαγγελματικό καθαρισμό και εντοπισμένη ριζική απόξεση σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα ορίσει ο περιοδοντολόγος. Δεν σημαίνει ότι κάνοντας μια θεραπεία περιοδοντίτιδας δεν θα χρειαστεί να ασχοληθούμε ποτέ ξανά με τα ούλα μας. Δεδομένου ότι η ασθένεια αυτή είναι πολυπαραγοντική, χρήζει παρακολούθησης από ειδικό εφόρου ζωής. Αυτό πολλές φορές τρομάζει και απωθεί τον κόσμο. Η αλήθεια είναι όμως ότι αυτό γίνεται , γιατί συχνά ψάχνουμε μια δικαιολογία να τα παρατήσουμε και οι συχνοί έλεγχοι είναι μια τέτοια εύκολη δικαιολογία. Θα πρέπει πάντως να αναλογιστούμε πως η συχνότητα επίσκεψης για καθαρισμό ενός ανθρώπου χωρίς περιοδοντίτιδα είναι δύο φορές το χρόνο. Το να πρέπει λοιπόν ένας ασθενής με περιοδοντίτιδα να κάνει κάτι αντίστοιχο λίγο πιο συχνά (τρεις ή σπάνια τέσσερις φορές το χρόνο) δεν είναι τόσο φοβερά πιο δύσκολο.


Επιπλέον προκειμένου το αποτέλεσμα της θεραπείας να συντηρηθεί δεν θα πρέπει οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα να αμελούν τη στοματική τους υγιεινή, καλό θα ήταν να διακόψουν ή να ελαττώσουν το κάπνισμα και σε περίπτωση που πάσχουν από κάποιο νόσημα που συνδέεται με την περιοδοντίτιδα (όπως ο σακχαρώδης διαβήτης) θα πρέπει να το θέτουν και αυτό υπό έλεγχο.


Αν οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα εφαρμόζουν όλα τα παραπάνω , η πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα είναι εξαιρετικά μικρή (αλλά και αν υπάρξει θα μπορεί να επιλυθεί με κάποια επαναληπτική θεραπεία).
 

   
 
   

Συχνές Ερωτήσεις για Περιοδοντίτιδα