Μου λείπει ένα δόντι. Τι είναι καλύτερο να βάλω μια γέφυρα ή ένα εμφύτευμα;

Ο κλασσικός τρόπος αποκατάστασης σε περίπτωση που λείπει κάποιο δόντι ήταν μέχρι πρότινος η κατασκευή μιας γέφυράς. Η διαδικασία με απλά λόγια έχει ως εξής: τροχίζονται τα διπλανά δόντια και συγκολλείται μια μονοκόμματη εργασία τριών τεμαχίων που εδράζεται στα τροχισμένα δόντια και έχει ένα ενδιάμεσο δόντι από μεταλλοπορσελάνη συνήθως, ανάμεσα στα δύο φυσικά.


Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ο τροχισμός των υγιών κατά τα άλλα δοντιών. Με τα εμφυτεύματα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια , καθώς τοποθετείται μια τεχνητή ρίζα από τιτάνιο εκεί που κάποτε ήταν το φυσικό δόντι. Άρα στην ερώτηση τι είναι καλύτερο να βάλει κανείς σε περίπτωση που του λείπει κάποιο δόντι η απάντηση είναι προφανής. Το καλύτερο είναι η αποκατάσταση με εμφύτευμα. Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει ο απαραίτητος κλινικός και ακτινογραφικός έλεγχος από τον ειδικό ο οποίος θα αποφασίσει και το κατά πόσο η περιοχή χωρίς δόντι μπορεί να δεχθεί εμφύτευμα. Η απάντηση σε αυτό μπορεί να δοθεί μόνο από εξατομικευμένη εξέταση για τον κάθε ενδιαφερόμενο.


Μια περίπτωση όπου θεωρητικά η αποκατάσταση με εμφυτεύματα δεν αποτελεί την ιδανική λύση είναι τα διπλανά δόντια να μην είναι υγιή και να χρειάζονται ούτως ή άλλως τροχισμό και θήκες. Τότε το να τοποθετηθεί μια γέφυρα 3 τεμαχίων αντί για 2 μεμονωμένες στεφάνες και ένα εμφύτευμα είναι μάλλον η ενδεικνυόμενη θεραπεία λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος-όφελος.