Περιοδοντολογία

Περιοδοντολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με τους ιστούς γύρω από τα δόντια (περιοδόντιο: ούλα και οστό) και τις νόσους που μπορούν να πλήξουν τους ιστούς αυτούς. Το υγιές περιοδόντιο είναι πολύ σημαντικό στη διατήρηση της φυσικής οδοντοφυΐας γιατί αποτελεί το στήριγμα των δοντιών στη στοματική κοιλότητα. Όταν το περιοδόντιο νοσεί, η διατήρηση της οδοντοφυΐας διακυβεύεται. Οι δύο σημαντικές ασθένειες του περιοδοντίου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα είναι η φλεγμονή που περιορίζεται στα ούλα μόνο και τα κάνει να ματώνουν. Σε πιο προχωρημένα στάδια η περιοδοντική νόσος προχωράει πιο βαθιά στο κόκαλο και λέγεται περιοδοντίτιδα. Περιοδοντίτιδα λοιπόν είναι η μόλυνση στα ούλα και στο κόκκαλο. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα δόντια μπορεί να αρχίσουν να κουνιούνται και σε ακραίες καταστάσεις πέφτουν από το στόμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το κόκαλο είναι για τα δόντια ότι τα θεμέλια για το σπίτι, το στήριγμά τους.

Οι περιοδοντικές νόσοι θεραπεύονται. Συγκεκριμένα η θεραπεία της ουλίτιδας συνίσταται σε αποτρύγωση (αφαίρεση της τρυγίας-πέτρας με επαγγελματικό καθαρισμό) και σωστή στοματική υγιεινή. Η ουλίτιδα με τη σωστή φροντίδα είναι απολύτως αντιστρέψιμη. Ωστόσο αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα και θεραπεία, η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη ασθένεια της περιοδοντίτιδας. Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίζεται σε φάσεις τη συντηρητική και τη χειρουργική.