Στοματική Υγιεινή – Βούρτσισμα – Οδοντόβουρτσα

Βούρτσισμα – Οδοντόβουρτσα

– Η οδοντόβουρτσα να είναι πάντα μαλακή ή μέτρια, με μικρή σχετικά κεφαλή και επίπεδους θυσάνους.
– Μπορείτε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Η κεφαλή μπορεί να είναι στρογγυλή ή ωοειδής. Ιδανικά πάλι μαλακή.
– Το βούρτσισμα γίνεται υποχρεωτικά πρωί – βράδυ ασχέτως αν έχουμε φάει ή όχι.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
– Ξεκινάμε πάντα με μια σειρά ώστε να μη ξεχνάμε δόντια ενδιάμεσα.
– Καθαρίζουμε τις μέσα και τις έξω επιφάνειες των δοντιών καθώς και τις μασητικές.
– Κρατάμε την οδοντόβουρτσα με γωνία 45μοιρών ( ή πιο απλά πλαγιαστά με τρόπο ώστε οι άκρες των τριχών να δείχνουν τη γραμμή των ούλων). Η μισή οδοντόβουρτσα να είναι πάνω στα δόντια και η άλλη μισή πάνω στα ούλα. Με ελαφριά πίεση κρατάμε την οδοντόβουρτσα και κάνουμε μια δόνηση στο ίδιο σημείο, μετρώντας ως το δέκα. Στη συνέχεια σκουπίζουμε προς τα κάτω για την άνω γνάθο και προς τα πάνω για την κάτω γνάθο. Φροντίζουμε ώστε όλη η επιφάνεια της οδοντόβουρτσας να έρχεται σε επαφή με τα δόντια καλά. Προχωράμε ανά 2 δόντια.
– Ειδικά για τα πρόσθια εσωτερικά άνω και κάτω, κρατάμε την οδοντόβουρτσα όρθια και προχωράμε ένα ένα δόντι.
– Προσοχή δεν ξεχνάμε τις μασητικές επιφάνειες.
– Σε περιπτώσεις με πολλαπλές υφιζήσεις στα ούλα και διαβρώσεις στους αυχένες των δοντιών, η παραπάνω τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να μην είναι η ενδεικνυόμενη. Ρωτήστε τον οδοντίατρο σας αν μπορείτε να χρησιμοποιέιτε την εν λόγω τεχνική, αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ασθενών.
– Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχει κάποιες φορές διαφορετικό τρόπο χρήσης. Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με στρογγυλή κεφαλή ερχόμαστε σε επαφή με τα ούλα με την άκρη των θυσάνων  και δουλεύουμε ένα ένα δόντι ξεχωριστά. Προτείνουμε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα οπωσδήποτε σε άτομα με κινητικές δυσχέρειες. Επιπλέον σε κάποιους ασθενείς η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μπορεί να υπερτερεί από την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με την ωοειδή κεφαλή έχει αντίστοιχο τρόπο χρήσης με την χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Δηλαδή αφήνουμε την ηλεκτρική πλαγιαστά πάνω στα ούλα και τα δόντια κατά αντίστοιχο τρόπο αλλά αφήνουμε να κάνει μόνη της την δόνηση και δεν πιέζουμε και εμείς περισσότερο.

el